Logotyp för Stoppa Funkofobin i form av en pratbubbla
En tjej med brunt hår lutar sig mot ett fotbollsnät som skymtar i blidens kant

Rapport

För att kartlägga och öka kunskapen om hur det är att vara ung med funktionsnedsättning har projektet tagit fram en rapport för detta. Denna presenteras nedan och är tillgänglig för alla att ta del av. Läs, sprid och dela gärna vidare!

Du måste acceptera att du alltid kommer bli diskriminerad

Vad är egentligen funkofobi? Det är frågan vi besvarar i vår rapport ”Du måste acceptera att du alltid kommer bli diskriminerad- En rapport om funkofobin i dagens Sverige: vi unga med funktionsnedsättning sätter ord på vår verklighet.”

 

Länge har vi som rörelse saknat ett språk för den utsatthet vi med funktionsnedsättning upplever. Ordet funkofobi, som myntades för några år sedan, har varit användbart eftersom det plötsligt fanns ett ord som innefattade allt från diskriminering och hatbrott till förolämpningar och ignorans kopplat till just funktionsnedsättning. Vi har anammat ordet inom rörelsen och vill med den här rapporten utöka språket, det vill säga sätta fler ord på vad funkofobi är.

I rapporten svarar vi dock inte endast på vad funkofobi är. Vi tar oss också an att visa funkofobins historia, hur det yttrar sig i vår samtid, hur nyanserna kan se ut, och hur det är att leva med det. Vi använder oss av både forskning och levda erfarenheter för att skapa en verklig bild av funkofobin. Avslutningsvis visar vi på en väg framåt. Konkreta förslag kring hur vi kan stoppa funkofobin. För oss och nästa generation.


Rapporten hittar du nedan, analys av undersökningen kommer snart!

Med stöd från allmänna arvsfonden
MUCF Bidragsstämpel för webb i färg